ezgif-5-16ecce2c99c1.png

DOUBLE BLOOM PAVILION

COHOES, NEW YORK

The Pavilion is a large, three-dimensional, free-formed tapered cantilever structure that functions as an open-air performance and public assembly space.  The organically shaped envelope is formed by a single surface of fiber-glass resin cladding panels which inverts itself from inside to outside. Buro Ehring Engineering (BE) worked in close liaison with the design architect Evan Douglis Studio (EDS) to preserve the integrity of the Pavilion’s figuration through iterative optimization of member sizes and geometries for structure and skin alike. 

The structural frame is composed of a combination of straight and curved HSS members which are determined through parameterized structural modeling.   Due to stringent aesthetic and financial confines, design solutions that further rationalize the variability in member shapes, degree of curvature and construction joints, while maintaining the designers’ vision, are ultimately employed.


 

LOCATION: Cohoes, New York

ARCHITECT: Evan Douglis Studio

DEVELOPER / OWNER: City of Cohoes

TYPE: Pavilion

PROJECT STATUS: In Development

*Images courtesy of Evan Douglis Studio