GUGGENHEIM HELSINKI

HELSINKI, FINLAND

The design for the Guggenheim Helsinki competition seeks to create a space where people can gather, exchange, intermingle, and discover throughout the entire site.  The overall design mimics a Nordic forest where art display, screenings, performance, classes, and recreation can occur in harmony.
The columns create the interior and exterior forest experience, and provide the main structural support for the overall massing of the museum.  The parametrically designed glass roof in the Great Hall is meant to convey the feeling of entering a forest clearing.  

 

LOCATION: Helsinki, Finland

ARCHITECT: RAFT Architects

DEVELOPER / OWNER: The Solomon R. Guggenheim Foundation

TYPE: Museum 

SQUARE FOOTAGE: 130,000 sq.ft.

PROJECT STATUS: Complete (Competition)

*Images courtesy of RAFT Architects.